contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

Alle Nieuws Items

 

 

1 Mei - uitnodiging Lloyd Hotel Art Talk (free)

Maarten Van Overeem

Date: Sunday 1 May
Time: 15.30 - 18.00 hrs
Location: Lloyd Hotel & Cultural Embassy
Admission: free

Op 1 mei organiseert de Culturele Ambassade in het Lloyd hotel een afsluitend evenement van de tentoonstelling MANEGE die te zien was in ArtDeli. op deze zondagmiddag gaat Wilco Tuinebreijer gastcurator van de tentoonstelling MANEGE in gesprek met schilder Ronald Ophuis en de Belgische fotograaf Tim Dirven. Tijdens deze middag wordt gesproken over de schilderijen van Ophuis en de fotoserie Lost in Guantanamo van Dirven. Beide kunstenaars houden zich bezig met dezelfde thematiek: machtsverhoudingen, misbruik en extreem menselijk geweld komen aan het licht. In het werk kijken zij naar het verleden en heden, de beruchte terreurgevangenis op Guantánamo Bay en de concentratiekampen van Duitsland en Rwanda. Ophuis en Dirven tonen in hun werk een weergave van onze huidige wereld en samenleving.

Teatro La Tregua, Poland July 1945 - 180 x 340 courtesy Upstream Gallery, Ronald Ophuis 2015

Teatro La Tregua, Poland July 1945 - 180 x 340 courtesy Upstream Gallery, Ronald Ophuis 2015

Ronald Ophuis
Ophuis schildert confronterende voorstellingen van lijden en geweld. Zijn schilderijen verbeelden pijnlijke situaties in plaatsen als het concentratiekamp Birkenau, maar ook locaties die een meer recente fase van oorlog en verstoring tonen zoals Rwanda, Congo, Irak en Srebrenica. Deze historische gebeurtenissen dreigen vaak gaandeweg hun emotionele impact te verliezen, waardoor ons inlevingsvermogen verflauwt. 
Bij het werken aan een schilderij doet Ophuis uitgebreid onderzoek. Hij bezoekt landen die het decor zijn van oorlog, geweld en lijden. In zijn werk neemt hij geen moreel standpunt in, de toeschouwer zelf moet zich zien te verhouden tot de pijnlijke taferelen.

Ronald Ophuis studeerde aan de AKI Academie in Enschede en aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. Hij wordt vertegenwoordigd door Upstream Gallery sinds 2007.

from the series Lost in Guantánamo, Detainees at Camp 6 clean the common area Tim Dirven, Panos Pictures

from the series Lost in Guantánamo, Detainees at Camp 6 clean the common area
Tim Dirven, Panos Pictures

Tim Dirven
In 2010 kreeg fotojournalist Tim Dirven toestemming om het gevangenkamp Guantánamo te fotograferen. Dit kamp werd in 2004 door het Internationaal Comité van het Rode Kruis beschuldigd van ‘humiliating acts’, eenzame opsluiting, gevangenen werden blootgesteld aan extreme temperaturen en martelingen.

President Obama beloofde tijdens zijn campagne en aantreden in 2008 en 2009 het gevangenkamp op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay te sluiten. Of deze missie daadwerkelijk gaat slagen voor het einde van zijn presidentschap in januari 2017 valt te betwijfelen. De fotoserie Lost in Guantanamo toont een wereld waar het regime voelbaar is en veel verder rijkt dan de vertegenwoordigers ervan die te zien zijn op de beelden. 

Tim Dirven studeerde fotografie aan het Sint-Lucas in Brussel, evenals in FAMU academie  in Praag. In 1994 begon hij te werken als fotograaf en startte 1996 als vaste freelance te werken voor de krant De Morgen. Door de jaren heen heeft hij vele reportages over de hele wereld gemaakt. Kranten, tijdschriften en NGO's publiceren graag zijn werk in hun publicaties.

Met Wilco Tuinebreijer kon ik mijn lol op, associatie-armoede kon ik de samensteller niet verwijten - Volkskrant, 1 maart Jeanne Prisser

Wilco Tuinebreijer
De gastcurator van de tentoonstelling MANEGE is Wilco Tuinebreijer.
Pyschiater, eerste geneeskundige MGGZ-GGD Amsterdam, directeur van de stichting Beautiful Distress en al 20 jaar werkzaam op het gebied van grote stadspsychiatrie die hij combineert met projecten die zowel de kunst als de psychiatrie raken. Wilco heeft schilder Ronald Ophuis en fotograaf Tim Dirven geselecteerd en tijdens deze middag gaan wij in op de betekenis van geweld in kunst. Over de grenzen tussen dader en slachtofferschap. En over de gevolgen van geweld op de psyche. 

Lloyd Hotel & Culturele Ambassade 
Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam
Contact: Lucie von Eugen: 0629581110
Tijd: 15:30-18:00