contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

Alle Nieuws Items

 

 

Filtering by Category: Dutch

Hoe Toon W. van keiharde beroepscrimineel 'professioneel softie' werd

Stichting Beautiful Distress

6 december 2017 - Het Klaslokaal: Beautiful Distress #1

Toon Walravens besloot tijdens zijn laatste periode van detentie het roer radicaal om te gooien. Hij leerde zichzelf lezen en schrijven, volgde cursussen en opleidingen, zwoer drank en drugs af en kreeg behandeling in de psychiatrie. Nu is Toon stafmedewerker Herstel en Rehabilitatie van 1 van de grootste GGZ instellingen van Nederland. Ervaringen als verslaving, geweld, criminaliteit en psychiatrie kunnen grote leermeesters zijn en dit wil Toon graag delen in zijn les. Je mag hem deze avond alles vragen.

HET KLASLOKAAL: BEAUTIFUL DISTRESS – 3 LESSEN IN DECEMBER

Na korte afwezigheid is Het Klaslokaal weer terug met een nieuwe serie. Deze serie is getiteld Beautiful Distress en sluit aan bij onze vierde editie van Tijdgenoten – een expositie die van 23 november t/m 23 december te is zien in De School, en is opgezet in samenwerking met Stichting Beautiful Distress en Het Vijfde Seizoen.

Read More

ACHTERSTEVOREN ADEMHALEN

Stichting Beautiful Distress

Na mijn residency op de psychiatrische afdeling van Kings County ziekenhuis in Brooklyn probeer ik op basis van mijn ervaringen nieuw werk te maken. Ik realiseer me meer en meer dat het amper te begrijpen valt wat het is om een psychische aandoening te hebben, zoals PTSS of een angststoornis. Ik zou ook niet weten hoe het voelt om mijn been te verliezen, ik kan me er alleen een voorstelling van proberen te maken uitgaande van hoe het voelt om een sneetje in mijn vinger te hebben. Wat toch echt niet hetzelfde is. Wat zou ik dan te zeggen kunnen hebben over trauma?

Bovenstaande tekst is een fragment uit tweede deel van het verhaal dat Marijn Ottenhof schreef voor Mister Motley over haar verblijf in Kings County Hospital in Brooklyn, NY.

Read More

TOLERANTIE VOOR HET ONBEKENDE - [Mr Motley]

Stichting Beautiful Distress

Foto: Marijn Ottenhof's studio at King's County Hospital. Photo by Marijn Ottenhof. Courtesy of Marijn Ottenhof.

Foto: Marijn Ottenhof's studio at King's County Hospital. Photo by Marijn Ottenhof. Courtesy of Marijn Ottenhof.

Er hangt nogal een stigma om het verblijf in R-building, de afdeling geestelijke gezondheid. Dat komt soms door cultuur, in de Caribische gemeenschap is depressie bijvoorbeeld absoluut niet iets waar je over praat. Je leert wat er misgaat in de samenleving als je in het ziekenhuis gaat kijken. Natuurlijk zijn er mensen die misschien wel hun hele leven schizofreen zijn en blijven, maar heel veel problemen zijn ook gerelateerd aan problemen in de samenleving. Armoede, drugsgebruik, huiselijk geweld, wapenbezit en de trauma’s als gevolg daarvan. Eenzaamheid. De druk van de stad; mensen die dagelijks meer dan een uur onderweg zijn naar hun werk en in die tijd niets anders kunnen doen dan staren, omdat het gewoon te lawaaiig en te druk is in de metro.

Bovenstaande tekst is een fragment uit het verhaal dat Marijn Ottenhof schreef voor Mister Motley over haar verblijf in Kings County Hospital in Brooklyn.

This Artist Residency in a Hospital Is Helping Combat Mental Health Stigma - [Artsy]

Stichting Beautiful Distress

This Artist Residency in a Hospital Is Helping Combat Mental Health Stigma

ARTSY EDITORIAL

BY ALEXXA GOTTHARDT

SEP 27TH, 2017 5:11 PM

  • Marijn Ottenhof's studio at King's County Hospital. Photo by Marijn Ottenhof. Courtesy of Marijn Ottenhof.

Dutch artist Marijn Ottenhof wasn’t expecting to spend her summer in a mental health hospital. But when Fleur Kuypers invited her to participate in Beautiful Distress, a residency located within the Behavioral Health Center at Brooklyn’s Kings County Hospital, she immediately accepted.

Just weeks after Kuypers extended the invitation, Ottenhof quit her job in Amsterdam and settled into a room located in a mostly empty tower on the hospital’s campus in the Prospect Lefferts Gardens neighborhood of Brooklyn. Her spare quarters were just a short walk from the R-Building, where patients are treated for mental illnesses ranging from depression to schizophrenia to substance addiction. There, she would spend three months living, working, and interacting with the hospital’s mental health patients.

—Alexxa Gotthardt

Read More

Debat vrijdag 15 september - Nieuw Dakota

Stichting Beautiful Distress

Debat vrijdag15 september Nieuw Dakota

Naar aanleiding van HOME IS WHERE YOU FIT van MG&M Collective, een tentoonstelling over en met vluchtelingen, organiseert Nieuw Dakota op vrijdag 15 september een debat over de vraag of kunst van therapeutische waarde is voor de problematiek van vluchtelingen en nieuwkomers. Met Wilco Tuijnebreier, Hilde de Bruijn, Mosab Anzo, Gil&Moti. Gespreksleider is Katayoun Arian. De tentoonstelling is nog tot 8 oktober te zien.

Read More

7 december - Save the date

Stichting Beautiful Distress

Graag willen we u attenderen op het Beautiful Distress Symposium over kunst, psychiatrie en stigmabestrijding dat op donderdag 7 december 2017 plaatsvindt in De School te Amsterdam.

Het doel van deze dag is het uitwisselen van succesvolle initiatieven, vinden van nieuwe oplossingen en formuleren van concrete aanbevelingen om in de samenleving meer begrip en compassie te kweken voor mensen met een psychische ziekte. Het vernieuwende symposium wordt georganiseerd voor en samen met vertegenwoordigers uit alle belangengroeperingen: cliënten en hun naasten, beleidsmakers, vertegenwoordigers van de geestelijke gezondheidszorg en kunstenaars.

Het symposium is onderdeel van de Beautiful Distress Kunstmanifestatie over waanzin: een initiatief van Stichting Het Vijfde Seizoen en Stichting Beautiful Distress. Beide stichtingen hebben een artist-in-residency programma in een psychiatrische instelling. Samen met hedendaagse kunstenaars wordt een vertaling gemaakt van de wereld van de psychiatrie naar die van mensen die daar niet dagelijks mee te maken hebben. De kunstmanifestatie bestaat uit een manifest, een tentoonstelling, een symposium en diverse randprogramma’s, onder meer gericht op jongeren.

Read More

Marijn Ottenhof

Stichting Beautiful Distress

Marijn Ottenhof is de nieuwe kunstenaar die vanaf mei dit jaar zal verblijven in de kunstenaarsresidentie in Kings County. Marijn Ottenhof is een jonge kunstenaar die in haar werk bijna als een onderzoekster patronen in de samenleving, menselijk gedrag en de kunst exploreert. Enerzijds is haar benadering speels en open, anderzijds gaat haar kunst steeds over angsten en trauma’s die mensen gedurende hun leven oplopen.

Gedurende haar verblijf in New York post Marijn regelmatig op dit blog en op haar eigen Instagram account en het Instagram account van Beautful Distress.

www.marijnottenhof.com

Read More

Radio-interview met Annaleen Louwes

Stichting Beautiful Distress

Radio-interview met Annaleen Louwes over haar verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis in New York en de kunst die daaruit voorkwam en nu te zien is in het Dolhuys in Haarlem.

Op uitnodiging van stichting Beautiful Distress, die kunst inzet om het lijden van psychiatrische patiënten zichtbaar te maken, trok fotograaf Annaleen Louwes naar New York. Drie maanden verbleef ze in een psychiatrische inrichting, waar ze zich een indringer en outsider voelde. Tot ze bij wijze van experiment de kleuren van haar foto's omdraaide: van positief naar negatief. Daardoor worden alle huidskleuren blauw. Dit bleek de manier om elkaar te vinden. Hieruit ontstond de fototentoonstelling 'Black and white and (some) kind of blue or I only want to be happy', die nu te bezichtigen is in museum Het Dolhuys. 

Read More

Een kwart van alle mensen zal een depressie krijgen - [Knack]

Stichting Beautiful Distress

DEPRESSIE WORDT DE GROOTSTE ZIEKTE TER WERELD

Vergeet even overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker. Depressie wordt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie volksziekte nummer één. De Amerikaanse journalist en psychologieprofessor Andrew Solomon weet er alles over, uit eigen bittere ervaring.

DOOR HERMAN JACOBS

Read More

'I only want to be happy'

Stichting Beautiful Distress

Door: Jenny Smets, Vrij Nederland april 2017

Koste wat het kost probeerde Annaleen Louwes door te dringen tot de patiënten in een psychiatrische inrichting. Contact maken ging maar moeizaam, totdat ze de kleur blauw introduceerde.

Het was de wanhoopskreet van een cliënt van de afdeling psychiatrie van het Kings County Hospital Center in Brooklyn NYC die bleef hangen in het hoofd van fotografe Annaleen Louwes: ‘I only want to be happy’.

Read More

BLACK AND WHITE AND (SOME) KIND OF BLUE OR I ONLY WANT TO BE HAPPY

Stichting Beautiful Distress

VAN 14 APR TOT 15 OKT 2017

Het Dolhuys I museum van de geest presenteert de fototentoonstelling ‘Black and white and (some) kind of blue or I only want to be happy’ van fotograaf Annaleen Louwes. De tentoonstelling omvat indringende beelden die Louwes maakte als artist-in-residence op een psychiatrie afdeling in New York. Zij was daar op uitnodiging van de stichting Beautiful Distress.

 

Read More

STIGMA COLUMN - NR.2 NORMAAL

Stichting Beautiful Distress

Een van de doelstellingen van Beautiful Distress is het bestrijden van stigma’s. Daarom publiceren we regelmatig een column over stigma’s op onze site. Lees hier de tweedebijdrage van Vos Beerthuis, psychiater in Amsterdam. De eerste aflevering kunt u hier teruglezen.

Normaal

'Ooit een normaal mens ontmoet? En beviel het?' Deze slogan uit de jaren '70 is nog steeds actueel. Aan bijna iedereen is immers wel een draadje los. En dat maakt ons juist interessant. In theorie dan. Want in de praktijk komen wij er niet zo makkelijk voor uit als ons iets mankeert op het geestelijk vlak. De meeste lichamelijke ziekten mogen we inmiddels hardop hebben. Maar met een geestelijke kwaal is het een ander verhaal. Eerst beschreven artsen de psychiatrische stoornissen in de vakliteratuur. Daarna volgden de romanliteratuur, toneel en film en kwamen er verslagen van naasten. De afgelopen decennia verschenen ego documenten: patiënten die zelf in boeken of op TV verslag deden van hun ziekte.

Read More