contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Amsterdam, NH, 1013 AS
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

archief

 

 

Een kwart van alle mensen zal een depressie krijgen - [Knack]

Stichting Beautiful Distress

DEPRESSIE WORDT DE GROOTSTE ZIEKTE TER WERELD

Vergeet even overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker. Depressie wordt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie volksziekte nummer één. De Amerikaanse journalist en psychologieprofessor Andrew Solomon weet er alles over, uit eigen bittere ervaring.

DOOR HERMAN JACOBS

Andrew Solomon

Andrew Solomon

De cijfers liegen er niet om. Elk jaar krijgt 6 procent van de Vlamingen een depressie.
In Nederland zitten 800.000 mensen aan de antidepressiva. 9 à 10 procent van de Amerikanen slikt SSRI’s, een soort antidepressiva waartoe ook Prozac behoort. Wereldwijd lijden naar schatting 350 miljoen mensen aan de ziekte. Voor zijn boek The Noonday Demon. An Atlas of Depression, in het Nederlands vertaald als Demonen van de middag, kreeg Andrew Solomon in 2001 de Amerikaanse National Book Award. Dat persoonlijke verslag van zijn eigen ervaringen met depressie (hij had er tot nu toe drie ernstige) verscheen in 24 talen en werd een wereldwijd succes. Nu is Solomon bepaald geen onetrickpony: hij publiceerde onder meer nog Ver van de boom, over ‘andere kinderen’ (met down, autisme, doofheid, dwerggroei…), is een kenner van de (Sovjet-)Russische kunst, publiceerde journalistiek werk over Afghanistan en Libië, en is ook een actief voorvechter van de rechten van seksuele minderheden (Solomon heeft een man en een zoon). Maar het is meer dan een bon mot wanneer hij zich een ‘beroepsdepressielijder’ noemt: de ziekte heeft zijn leven in aanzienlijke mate bepaald. Vier jaar geleden behaalde hij zijn doctoraat in de psychologie, en hij is intussen ook hoogleraar in de klinische psychologie aan het Columbia University Medical Center in New York. Kortom:
iemand met enige kijk op de zaak.