contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Amsterdam, NH, 1013 AS
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

'I only want to be happy'

archief

 

 

'I only want to be happy'

Stichting Beautiful Distress

Door: Jenny Smets, Vrij Nederland april 2017

Koste wat het kost probeerde Annaleen Louwes door te dringen tot de patiënten in een psychiatrische inrichting. Contact maken ging maar moeizaam, totdat ze de kleur blauw introduceerde.

©Annaleen-Louwes

Het was de wanhoopskreet van een cliënt van de afdeling psychiatrie van het Kings County Hospital Center in Brooklyn NYC die bleef hangen in het hoofd van fotografe Annaleen Louwes: ‘I only want to be happy’.

Ik sprak haar in New York toen ze in opdracht van de stichting Beautiful Distress – een stichting die kunst inzet om het lijden van psychiatrische patiënten zichtbaar te maken- drie maanden verbleef in deze psychiatrische inrichting. Het was geen makkelijke opdracht, ze voelde zich een buitenstaander. Hoe dring je door tot de gedachtenwereld van een psychiatrisch patiënt, hoe kom je überhaupt in contact met ze? Niet alleen de wereld van de psychiatrie, maar ook de voornamelijk zwarte gemeenschap die hier verblijft leek in eerste instantie ontoegankelijk. Annaleen probeerde alles. Ze woonde op het terrein van het ziekenhuis, nam deel aan het dagelijks leven van de bewoners, volgde activiteiten als gedragstherapie en liep mee met de crisisinterventie.

Uiteindelijk bleek de kleur blauw de sleutel tot samenwerking. 

Annaleen zette haar foto’s om van positieve beelden naar negatief. Daardoor toont zowel een donkere als een lichte huidskleur blauw. De geportretteerden vonden die blauwe kleur geweldig en dit gaf de fotografe de mogelijkheid hun vertrouwen te winnen en ze uitgebreid te portretteren. Op een manier die typerend is voor haar werk: op intieme momenten zoals tijdens de slaap en vaak in een houding die kwetsbaar oogt. Of heel direct ons aankijkend. De serie kreeg de titel BLACK AND WHITE AND (SOME) KIND OF BLUE OR I ONLY WANT TO BE HAPPY.

BLACK AND WHITE AND (SOME) KIND OF BLUE OR I ONLY WANT TO BE HAPPY is te zien in Het Dolhuys, Museum van de Geest te Haarlem van 14 april tot 15 oktober 2017. 

Foto's: Annaleen Louwes