contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Amsterdam, NH, 1013 AS
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

archief

 

 

Lichtgevoelig - Psychiaters Patiënten Portretten 1865-2015

Maarten Van Overeem

Image: Annaleen Louwes

De wereld van psychiatrie en fotografie raken elkaar. De caleidoscoop verschuift van patiëntenportretten als documentatie voor ziektebeelden, naar een aanklacht over wantoestanden. Tot de patiënt uiteindelijk zelf het heft in handen neemt en ons toelaat in zijn wereld.

Tentoonstelling in Museum Dr Guislain in het kader van 80 Days of Summer - Stories of Identity. Van 12.06.15 - 11.10.15 in Gent. Met o.a. werk van Annaleen Louwes.

Het ontstaan van het psychiatrisch gesticht en de prille ontwikkeling van de fotografie vallen samen, ongeveer halfweg de negentiende eeuw. Psychiaters en fotografen raken snel geïnteresseerd in elkaars wereld. Tot diep in de twintigste eeuw fotografeert men patiënten als een vorm van inventarisatie, een poging om de ziekte, veeleer dan de zieke te documenteren.
In de jaren zestig van de vorige eeuw wijzigt de relatie: fotografen klagen met hun werk de wantoestanden in de psychiatrie aan. De evidentie van het gesticht is verleden tijd. 
De fascinatie voor de fotografie is in de psychiatrie nog altijd aan de orde. Maar de inzet is gewijzigd: de patiënt gaat zelf aan de slag en geeft een inkijk in zijn wereld.

Lichtgevoelig. Psychiaters Patiënten Portretten 1865-2015 toont een lange en intense geschiedenis met onverwachte en verrassende lijnen: verkrampte handen, vreemde lichaamscurves, half verborgen medische instrumenten. Naast Lichtgevoelig zijn er vanaf midden juni nog drie andere fototentoonstellingen te zien: Condemned - Robin Hammond, Facing Japan en Het Huis - Karin Borghouts. De zomertentoonstellingen kaderen in het Gentse festival 80 days of Summer.