contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

MiND THE GAP

Alle Nieuws Items

 

 

MiND THE GAP

Esther Frank

Groepstentoonstelling over mentale kwetsbaarheden binnen de LHBTQIA+ gemeenschap
10 maart tot 21 mei 2023

Mind the Gap is een groepstentoonstelling rondom het thema mentale gezondheid en dan in het bijzonder de psychische gezondheid van lhbti+’ers in vergelijking met die van de rest van de samenleving. Hoewel er in de afgelopen decennia grote stappen zijn gemaakt wat betreft de emancipatie van deze groep, geven de statistieken vooralsnog minder reden tot optimisme. In Nederland, van oudsher beschouwd als een van de meest tolerante landen en koploper op het gebied van homorechten, is een beeld ontstaan van de onbezorgde ‘happy queer’. Maar klopt dat beeld wel? Het zelfmoordcijfer onder jonge lhbtqia+’ers ligt namelijk nog altijd maar liefst 4,5 keer hoger dan het landelijk gemiddelde en bijna de helft van de lhbtqia+ jongeren heeft ooit over suïcide nagedacht. Daarbij komt dat eén op de zeven (14%) lhbtqiai+’ers psychische zorg heeft gemeden uit angst voor discriminatie. Het imago van de ‘happy queer’ komt dus maar beperkt overeen met de werkelijkheid. Discriminatie en uitsluiting zijn voor velen in de ‘community’ helaas nog steeds een realiteit. De mentale problemen die daar vaak bij komen kijken versterken de gevoelens van schaamte en stigma en leiden niet zelden tot verdere marginalisatie van een toch al kwetsbare groep. 

De tentoonstelling heeft deze harde feiten als uitgangspunt en gaat in op mogelijke oorzaken van de problematiek. Want hoe kan het dat mentale problemen nog steeds zo vaak voorkomen onder lhbtqia+’ers en generationele, sociale en geopolitieke grenzen overstijgen?  De werken van  Annaleen Louwes, Diana Blok, Dodi Espinosa, Gabrielle Le Roux (in samenwerking met Mustafa en Mamakil) and Jori(k) Amit Galama tonen aan dat we het niet over de mentale gezondheid van lhbti+’ers kunnen hebben zonder ook te kijken naar de invloed van kolonialisme, gendergerelateerd  geweld en beleidsvorming op het dagelijkse leven van leden van de ‘community’. De bezoeker wordt uitgenodigd tot een intieme kennismaking met een aantal leden van de uitgebreide regenboogfamilie. Middels portretten, audiovisuele werken en installaties worden verhalen verteld van queer migranten en mensen van kleur, gender non-conformisten en  transactivisten. Stuk voor stuk narratieven die de eendimensionale representatie van de ‘happy queer’ uitdagen. 

Beelden door Merel van den Meerendonk

ABOUT THE ARTISTS

Annaleen Louwes
-
pronoun: zij/haar
In het werk van fotograaf Annaleen Louwes staan de vergankelijkheid en kwetsbaarheid van het menselijk bestaan centraal. Als beeldmaker kijkt ze naar de manier waarop mensen overleven in moeilijke omstandigheden en de invloed die dat heeft op hun lichamen. Louwes heeft gewerkt met ongedocumenteerde migranten, met sekswerkers in Colombia en bouwde in Tirana een studio in een vrouwengevangenis. In 2014 verbleef ze via Beautiful Distress als artist-in-residence in Kings County Hospital in New York waar ze samenwerkte met  psychiatrische patiënten.

Diana Blok
-
pronoun: zij/haar
De in Montevideo geboren Diana Blok is autodidact beeldend kunstenaar en woonde  achtereenvolgens in Mexico, Guatemala en Colombia. Uiteindelijk koos ze Amsterdam als haar nieuwe uitvalsbasis omdat ze zich daar vrijer voelde als vrouw en kunstenaar. Haar nomadische levensstijl stelt Blok in staat om allerlei verschillende culturen en identiteiten vast te leggen in haar fotografie en videokunst en daarbij voortdurend de structuren van de gevestigde orde te bevragen als inspirator, vernieuwer en verbinder. Haar poëtische en indringende beelden gaan in op onderwerpen als identiteit, gender, seksuele diversiteit en cultuur. In de afgelopen zes jaar ontstond haar interactieve videoinstallatie Gender Monologues. In deze eclectische mix van bewegend beeld, performance en literatuur bevraagt ze het begrip genderbinariteit en de heersende archetypische opvattingen van mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Dodi Espinosa
-
pronoun: hij/hem
Dodi Espinosa is interdisciplinair kunstenaar en maakt gebruik van veel verschillende media. In zijn werk reflecteert hij op zijn eigen seksuele identiteit als gay Latino en in bredere zin op thema’s als ras, seksualiteit, mentale gezondheid en identiteit. Hij haalt veel inspiratie uit archeologie, sacrale kunst, inheemse culturen en popcultuur. Het uitgesproken visuele werk van Espinosa heeft meerdere lagen en is zowel een sociaal geëngageerd en confessioneel persoonlijk document als postkoloniale queere maatschappijkritiek.

Gabrielle Le Roux (in samenwerking met Mustafa en Mamakil)
-
pronoun: hen/zij
Gabrielle Le Roux is een Zuid-Afrikaanse queer kunstenaar, filmmaker en sociaal activist. Le Roux werkt vaak samen met andere activisten en maakt waarheidsgetrouwe portretten waarop de geportretteerden zelf teksten schrijven. Het werk van Le Roux is gebaseerd op de overtuiging dat mensen elkaar kunnen transformeren door in het leven opgedane kennis en ervaring met elkaar te delen. De tekeningen worden begeleid door tekst, video en audio.

Jorik Amit Galama
-
Pronoun: die/hen
Jorik Amit Galama is an interdisciplinary artist working between fine art, literature and cinema. Their work is concerned with the desire to make the vulnerability of the body experienceable, to connect with its flaws, sensuality, scars, and all the ways in which it is porous to the ecosystem(s) in which it is situated. The sharing of intimate stories is at the centre of their practice, thereby often focusing on how trauma, mental health and discrimination play out in everyday situations and encounters for LGBTQI+ people. 

programma

Donderdag 30 April 16.00 - 18.00: Artist Talk with Andreina Fuentes Angarita
Bekijk hier de talk

Salon Talks 19 mei 18.00 - 20.00
Schuif aan bij Maayan Ben Gal, fotograaf, ontwerper en producent van Mind the Gap, voor een intiem gesprek met professionele dragtivist, kunstpedagoog en creative directeur van the House of Hopelezz, Taka Taka. In dit intieme gesprek reizen we met hem mee door een voor hem moeilijke periode waarin hij worstelde met zijn mentale gezondheid. Taka Taka zal voor het eerst delen hoe het Drag House hem heeft geholpen. Dit intieme gesprek is de eerste in een reeks gesprekken met Maayan, getiteld Salon Talks.

Screening
Uit ‘T Leven 20 mei 15.30 - 17.30
Twee jaar lang volgden documentairemaker Tim Dekkers en scenarist Henk Burger drie LHBTQIA+ hoofdpersonages die een inktzwarte periode van depressie en zelfmoordpogingen doormaakten. Lukt het acrobaat Jean, model/transvrouw Solange en wethouder Kris om de draad weer op te pakken en een voorbeeld te zijn voor anderen? Het resultaat is deze aangrijpende documentaire. De documentaire werd vertoond tijdens de Roze Filmdagen en was direct uitverkocht. Pak nu je kans om hem temidden van de Mind The Gap tentoonstelling in Beautiful Distress House te bekijken. Scenarist Henk en wethouder Kris zullen na de vertoning je vragen beantwoorden tijdens een Q&A. Ook goed om te weten: met je ticket van 3,50 krijg je een gratis drankje!
Koop je ticket hier

LIMPIA + QUEMA 21 mei 16.00 - 18.00
Na de indrukwekkend performance van Limpia in maart keert Dodi Espinosa op zondag 21 mei terug naar het Beautiful Distress House om een ieder nog een kans te bieden mee te doen aan dit reinigings- en verbrandingsceremonie. Limpia, wat zich vertaalt naar reinigen, is een spiritueel ritueel dat teruggaat tot het pre-Spaanse Mexico, bedoeld om een persoon te genezen van zijn mentale of fysieke kwalen door hem te reinigen met wierook. We nodigen je van harte uit om middels dit ritueel de tentoonstelling op bijzondere wijze af te sluiten.

COLOFON


Kunstenaars:
Annaleen Louwes, Diana Blok, Dodi Espinosa, Gabrielle Le Roux, Jori(k) Amit Galama
Projectleider: Wilco Tuinebreijer
Curator:
Maggie Kuzan
Productie:
Maayan Ben Gal, Wilco Tuinebreijer
Team Beautiful Distress: Ezra van der Schaaf, Livia Spies, Esther Frank, Anna ter Haar
Speciale dank:
Emma Parker

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door
Amsterdam Fonds voor de Kunsten, Arkin, Club Church/Stichting Gala, Gemeente Amsterdam, Economic and Social Research Council, het Mondriaan fonds, Het Leger des Heils, Thami Mnylee Foundation, University of Leicester, Vriendenloterij Fonds, Wellcome Trust.