contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Amsterdam, NH, 1013 AS
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

archief

 

 

Onze nieuwe ambassadeur: Toon Walravens

Sjifra Herschberg

Met trots kondigen wij aan dat Toon Walravens ambassadeur is geworden van Beautiful Distress. Toon is een ervaringsdeskundige, die zich inzet voor zorg waarin de cliënt, zijn omgeving en een goede behandeling centraal staan. Zijn indrukwekkende levensverhaal bestaat uit een jeugd vol vallen en opstaan, uithuisplaatsing, gevangenisleven, verslaving, geweld, behandeling en therapieën.

In zijn lange zoektocht naar herstel heeft hij zich ontwikkeld tot een belangrijk bestrijder van stigma. Met indrukwekkende energie zet hij zich in via persoonlijke, onconventionele wegen om cliënten te ondersteunen op hun weg naar herstel. Zijn eigen verhaal en zijn levenservaring zijn daarbij de leidraad. Toon Walravens werkt als ervaringsdeskundige bij GGZ Eindhoven. In zijn team staan talentontwikkeling, inspiratie, passie en ontmoetingen centraal.

Wij kijken uit naar de samenwerking tussen Toon en Beautiful Distress.

Hieronder legt Toon Walravens uit waarom hij ambassadeur van Beautiful Distress wil zijn:

Constant denk ik na over mensen kracht geven. Alleen, dat kan ik helemaal niet, kracht wordt niet gegeven, kracht zit namelijk in mensen. Alle kansen en mogelijkheden zitten in ons mensen zelf. En hoeveel kracht iemand heeft, is voor ieder mens anders.

Ik probeer mensen ook niet te mysterieus maken, want in wezen zijn wij mensen de meest doorgrondelijke wezens op deze aardbol. Wij willen gezien en aangeraakt worden, geraakt worden met woorden en blikken. Mensen ruziën en leggen die ruzies weer bij, mensen discussiëren en gaan dialogen aan, ze schilderen en schetsen, ze dansen en hebben lief, maken poëzie en mensen mogenschitteren.

Elk mens doet ertoe, elk mens mag mee doen. Ongeacht zijn geloof, politieke voorkeur, geaardheid, huidskleur, taal, kwetsbaarheid, waar hij ook woont, in vrijheid of gevangenschap en wat hij ook denkt. Laten we elkaar niet uitsluiten, buitensluiten, discrimineren, negatief labelen, negatief stigmatiseren.

Niemand wordt geacht het onmogelijke te doen!

Daarom treed ik met mijn geschiedenis naar buiten, soms op een kleine, soms op een grotere manier. In de huidige wereld probeer ik een antwoord te vinden op de vraag hoe de mens zich in de wereld van alle dag vrij kan voelen. Op zijn eigen(wijze) manier.

Ik heb veel gezien en meegemaakt, dingen die ik zelf heb veroorzaakt en dingen die me zijn  overkomen. Ik heb in jeugdinstellingen gezeten, gevangenissen, in een verslavingskliniek, heb te maken gehad met forensische psychiatrie, beschermd wonen. Het leven heeft mij meerdere malen opgevreten en weer uitgespuugd. Iedereen vindt wel iets van de ander. Niets is mij meer vreemd, vreemd is de andere kant van geweldig.

Kunst verbindt, kleuren geven weer wat en hoe we voelen, kunst verandert ons beeld van de wereld. Kunstenaars kunnen als geen ander de mooiste kleuren op het doek zetten, beeldhouwers beheersen de kunst om iets magisch tevoorschijn te toveren door het overbodige te verwijderen. Filosofen zijn regelrechte fantasiekunstenaars, schrijvers laten poëzie ontvlammen daar waar eigenlijk woordente kort schieten. Zoals muziek ons lichaam doet verlangen naar bewegen, zo doorbreekt kunst patronen, kunst onthult en verbindt werelden. Kunst sluit aan bij alle culturen en brengt verheldering in onze gedachtengang. Wij mensen veroordelen soms wat we niet begrijpen. Maar over smaak en kleur valt niet te twisten. Dat horen we over mensen ook niet te doen!

Toon Walravens
Internationaal Redemption & Justice AWARD winnaar 2013