contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Amsterdam, NH, 1013 AS
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

archief

 

 

Pijnlijk mooi: 20 jaar kunst maken in de kliniek - [NRC]

Stichting Beautiful Distress

Marieke Zwart, 'Vellen', 2017 Foto Jan Adriaans

Marieke Zwart, 'Vellen', 2017
Foto Jan Adriaans

‘Beautiful Distress’ toont het werk van kunstenaars die als artist in residence tijdelijk in een psychiatrische instelling verbleven.

Door: Thomas van Huut /NRC Handelsblad 6 december 2017

Met de kunstmanifestatie in Nieuw Dakota en De School willen de stichtingen het taboe op psychiatrie verkleinen. „Kunstenaars kunnen de belevingswereld van de patiënten invoelbaar maken,” vertelt Esther Vossen, curator van de tentoonstelling en directeur van Het Vijfde Seizoen. „Dat is hoognodig, want één op de vier Nederlanders krijgt met een psychische aandoening te maken.”

De tentoonstelling geeft een bont overzicht van de verschillende manieren waarop kunstenaars op de instelling reageerden. Kunstenaar Erik van Lieshout bouwde in 2001 een auto met een grote speaker op het dak, en reed daar onaangekondigd, luidruchtig mee rond over het terrein. „Tot hilariteit bij de patiënten. Behoorlijk provocatief ook, niet alle behandelaars waren er in eerste instantie blij mee,” zegt Vossen. Fransje Killaars verzamelde in 1999 de sigarettenpeuken op het terrein, om stil te staan bij het moment voor jezelf, dat besloten kan liggen in het roken. Frank Koolen bouwde in 2012 zijn Paviljoen, een buitenpodium waar patiënten konden optreden.