contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

Kunstmanifestatie

240 Beautiful_Distress_website_banner_18sep.png

Beautiful Distress Kunstmanifestatie over waanzin maakt psychisch lijden voelbaar en vooroordelen bespreekbaar.

Deze manifestatie maakt via kunst psychisch lijden zichtbaar en voelbaar en bestrijdt vooroordelen over mensen met een psychische ziekte. De kunstmanifestatie bestaat uit een tentoonstelling, een manifest en een symposium. In de randprogrammering is er speciale aandacht voor jongeren. De kunstmanifestatie is een initiatief van Stichting Het Vijfde Seizoen en Stichting Beautiful Distress.

Tentoonstelling

Annemiek Vera - Z.T. (1) .jpg

De tentoonstelling is op twee locaties:

De School in Amsterdam-West
23 november tot en met 23 december 2017 

Nieuw Dakota in Amsterdam-Noord
25 november 2017 tot en met 14 januari 2018

Op de tentoonstelling maakt het publiek kennis met de kunstwerken van onder anderen de kunstenaars Annaleen Louwes, Roy Villevoye, Erik van Lieshout, Fransje Killaers, Frank Koolen, Anouk Kruithof, Laurence Aëgerter, Aldo van den Broek en Marieke Zwart.

Manifest

Aan de vooravond van de tentoonstelling verschijnt een manifest met stellingen en observaties van de deelnemende kunstenaars. Dit manifest vormt ook het uitgangsunt voor de discussies tijdens het symposium.

Symposium

Het symposium vindt plaats op donderdag 7 december in De School in Amsterdam-West

Anouk Kruithof - Lang Zal Ze Leven.jpg

Met 200 deelnemers uit alle belangengroepen - kunstenaars, patiënten/ervaringsdeskundigen, familie/naasten, beleidsmakers, ggz-medewerkers en algemeen publiek - worden ‘best practices’ uitgewisseld, nieuwe oplossingen gezocht en concrete aanbevelingen gedaan om taboes te doorbreken en de zichtbaarheid en acceptatie van kwetsbare mensen te verbeteren. De aanbevelingen die tijdens het symposium ontstaan worden aangeboden aan beleidsmakers van de overheid en de zorg. Concrete acties en resultaten naar aanleiding van de aanbevelingen worden op het volgende symposium besproken.

Sprekers zijn:

Jim van Os, psychiater, hoogleraar en Voorzitter divisie Hersenen Universitair Medisch Centrum Utrecht, dagvoorzitter

Graham Thornicroft, Professor of Community Psychiatry bij het Institute of Psychiatry, King's College London.
Eric van der Burg, wethouder Zorg van de gemeente Amsterdam.
Annaleen Louwes, kunstenares.
Sven unik-id, kunstenaar (met ervaring)
Thom van Duuren, namens de groep familie/naasten.


Kunst stimuleert je om anders te kijken

Jikke van Loon - Z.T.jpg

Stichting Beautiful Distress wil bijdragen aan de emancipatie van waanzin. Sinds 2014 organiseert zij een artist in residence-programma in de psychiatrische afdeling van Kings County Hospital in Brooklyn, New York. Beautiful Distress is geïnspireerd door Stichting Het Vijfde Seizoen, dat al 20 jaar een vergelijkbaar artist in residence-programma heeft.

Esther Vossen, directeur en curator van Het Vijfde Seizoen en de tentoonstelling: ‘Bij beide artist in residence-programma’s nemen kunstenaars voor drie maanden hun intrek in het kunstenaarspaviljoen. Vanuit hun persoonlijke visie observeren zij de wereld van de psychiatrie en laten zich hierdoor inspireren. Dit resulteert in betrokken, originele en kritische visies. Kunst appelleert aan je gevoel en verstand, stimuleert om anders te kijken en kan je bewust maken van je eigen (voor)oordelen.’

Patrick Allegaert van het Museum Dr. Guislain uit Gent, dat zich richt op psychiatrie, geschiedenis en kunst, is bij de tentoonstelling adviserend curator.

De selectie van werken voor De School vond plaats in samenwerking met Femke Dekker, curator van De School.

De Beautiful Distress Kunstmanifestatie over Waanzin is de eerste in een internationale reeks.

Annaleen Louwes - Alphonso.jpg

‘I only want to be happy’

Kunstenares Annaleen Louwes: ‘In het Kings County Hospital was ik de vreemde eend in de bijt, in ieder opzicht. Ik was een indringer en outsider. Ik voelde mij daar best ongemakkelijk bij. En zo zullen mensen met een psychische aandoening zich ook vaak voelen. Ik werd erg geraakt door de wanhoopskreet van een patiënt: “I only want to be happy”.
Ieder mens is anders, maar uiteindelijk wil iedereen gelukkig zijn.' 

Aldo van den Broek - beautiful_distress_vi_acrylic_on_scrapwood_metal_cardboard_linen_150_x_155_cm_2016 (1).jpg

Tijd om met elkaar in gesprek te gaan

‘Ons doel is om psychiatrische ziekten te normaliseren en taboes te doorbreken. Onderzoek toont aan dat een op de vier mensen minstens een keer in zijn leven een psychische aandoening krijgt. In grote steden is dat zelfs een op de drie. Deze groep groeit onrustbarend snel. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is depressie wereldwijd volksziekte nummer 1. Negen op de tien mensen met een psychische aandoening ervaren vooroordelen en uitsluiting wanneer zij proberen hun leven weer op te pakken. Dit heeft grote invloed op hun leven en dat van hun omgeving, maar ook op de samenleving. Tijd om met elkaar in gesprek te gaan’, zegt psychiater en voorzitter van Beautiful Distress, Wilco Tuinebreijer.


DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Rebecca Chamberlain - A Home not a metaphor, the real thing (2).jpg

Laurence Aëgerter, Aram Tanis, Marieke Zwart, Aldo van den Broek, Yasmijn Karhof, Dirk van Lieshout, Voebe de Gruyter, Marijn Ottenhof, Coco Young, Domenico Mangano & Marieke van Rooy, Kostana Banovic, Doris Denekamp & Geert van Mil, Jantine Wijnja, Rebecca Chamberlain,  Guy Richards Smit, Frank Koolen, Anno Dijkstra, Aimée Zito Lema, Alet Pilon, Anouk Kruithof, Lotte van Lieshout, Roos Rebergen & Tim van Oosten (RoosBeef), Jikke van Loon, Marisca Voskamp, Annemiek Vera, Jean Bernard Koeman, Annaleen Louwes, Christiaan Bastiaans, Berend Strik, Erik van Lieshout, Roy Villevoye, Fransje Killaars, Ingmar Heytze, Lisette Verkerk, Menno Wigman, Olivia Glebbeek & Evelien Krijl, Mario Rizzi, Mella Jaarsma & Yudi Tajudin, Nina Glockner, Tobias Groot, Enrico Garzaro, Anna Lenartowska.


Over Het Vijfde Seizoen

Residency bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg op het terrein Willem Arntsz Hoeve

Frank Koolen - Olympisch Karaoke Paviljoen (3).JPG

Het Vijfde Seizoen is sinds 1998 een atelierwoning op het terrein van De Willem Arntsz Hoeve. Professionele kunstenaars wonen en werken er één seizoen en maken samen met patiënten en medewerkers een nieuw werk. De kunstprojecten van Het Vijfde Seizoen agenderen issues over de positie van mensen met een psychische ziekte en vertellen het verhaal van patiënten. Het Vijfde Seizoen is een onafhankelijke stichting die financieel wordt ondersteund door verschillende instellingen en fondsen.

www.vijfde-seizoen.nl                                            


Over Beautiful Distress

Residency in de psychiatrie afdeling van Kings County Hospital, Brooklyn, New York

Marijn Ottenhof - Z.T.jpg

Stichting Beautiful Distress is opgericht omdat veel mensen lijden aan de gevolgen van ernstige psychische ziektes. Er is relatief weinig maatschappelijke aandacht voor deze groep patiënten en hun problemen zijn vaak omgeven met taboes. Beautiful Distress zet kunst in om dit lijden zichtbaar te maken en zo meer begrip en compassie te kweken voor mensen die kampen met psychische aandoeningen en hun naaste omgeving.  Beautiful Distress organiseert, geïnspireerd door Het Vijfde Seizoen, sinds 2014 een artist in residence-programma in de psychiatrie afdeling van Kings County Hospital, Brooklyn, New York.

www.beautifuldistress.org


Heeft u een vraag dan kunt u een mail sturen naar:

Kunstmanifestatie@beautifuldistress.org