contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

Alle Nieuws Items

 

 

Filtering by Category: Dutch

Indrukwekkende voorstelling: 'Anderhoofd' 5-8 oktober

Maarten Van Overeem

Beautiful Distress voorzitter Wilco Tuinebreijer droeg als specialist bij aan de indrukwekkende voorstelling 'Anderhoofd' gemaakt door Opera Theater Amsterdam (OTA) en geregisseerd door Charles Hens. Vanaf dinsdag 5 oktober t/m vrijdag 8 oktober is de voorstelling te zien in het DeLaMar theater in Amsterdam.

Tickets zijn verkrijgbaar via:

delamar.nl/voorstellingen/anderhoofd

“Ik tel. Ik tel de stippen op mijn trui. Ik tel de streepjes op mijn broek. Ik tel de mensen in de supermarkt. Ik tel de mensen buiten op de stoep. Ik tel mezelf.”

De operavoorstelling Anderhoofd gaat over de noodzaak van tellen als je de grip op de wereld om je heen verliest. Over meetellen in een samenleving die een problematische verhouding heeft met hoe jij de werkelijkheid beleeft. De persoonlijke verhalen van vijftien spelers, allemaal ervaringsdeskundigen op het gebied van psychoses, worden verbonden met bovennatuurlijk personages uit opera’s van Henry Purcell en Philip Glass. Dit resulteert in een eigentijdse opera, waarin de levensverhalen van de spelers op bijzondere wijze samenkomen met oude Engelse operatradities.

Read More

I Remember - by Mirthe Berentsen & Martin La Roche Contrera

Maarten Van Overeem

I Remember
Kunstenaars: Mirthe Berentsen & Martin La Roche Contreras
Curator: Inez Piso

Beautiful Distress House, Ms. van Riemsdijkweg 41A, 1033 RC, Amsterdam-Noord

2 oktober t/m 28 november, 2021
Opening: zaterdag 2 oktober, 17 – 20 uur

Beautiful Distress nodigt je van harte uit voor de opening van I Remember, een duotentoonstelling van Martin La Roche en Mirthe Berentsen. Beide kunstenaars hebben de ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens een artist-in-residence op de psychiatrische afdeling van het Kings County Hospital in Brooklyn, New York gebruikt om nieuw werk te maken over de waarde van herinneringen, rouw en de maakbaarheid van taal.

Martin La Roche laat werk zien dat voortgekomen is uit de workshops die hij gaf in het Kings County Hospital. Daar vroeg hij de deelnemers om hun ervaringen, trauma's en gedachten te delen door middel van schrijf- en visualiseringsoefeningen. Een daarvan was het hernoemen van verschillende verfstalen met persoonlijke associaties. Een aantal van deze monochromen met hun nieuwe namen, worden op groot formaat gepresenteerd tijdens de tentoonstelling. Verder laat hij voorwerpen zien die hij tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis heeft verzameld, als onderdeel van vele verschillende verzamelingen die zijn kunstenaarspraktijk kenmerken.

Met een achtergrond als schrijver, is dit de eerste keer dat Mirthe Berentsen haar werkwijze vertaalt naar fysieke kunstwerken. Haar vertrekpunt is het opruimen van haar ouderlijk huis na de dood van haar ouders. Terwijl ze duizenden voorwerpen weggooide nam ze foto’s van dit proces en vroeg zich af wat de waarde is van de objecten die ons vergezellen tijdens het leven. Deze bewerkte foto's worden gepresenteerd samen met replica's van de voorwerpen die niet langer fysiek bestaan maar slechts voortleven in herinneringen. Met de hulp van ROADS, een organisatie die zich inzet voor de maatschappelijke integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid, maakte ze deze objecten van keramiek en vilt.

De ervaringen van de kunstenaars in het ziekenhuis in New York vormden het uitgangspunt voor deze tentoonstelling, waarin de persoonlijke herinneringen en subjectieve associaties van de kunstenaars onderdeel worden van een collectieve ervaring binnen de tentoonstelling. Deze vertaling naar het collectieve vindt plaats in een zandbak waar bezoekers welkom zijn om te spelen met de kunstwerken in het zand. Deze installatie is een vrije interpretatie van de Jungiaanse sandplay therapie, ontwikkeld door psychoanalytica Dora Kalff in de jaren vijftig. Tijdens deze therapie worden allerlei objecten in een zandbak geplaatst om zo nieuwe verhalen te creëren en trauma's te overwinnen, vooral wanneer het onmogelijk lijkt om emoties in woorden om te zetten.

Tijdens de tentoonstelling zal de zandbak het decor vormen van allerlei evenementen, gesprekken en workshops met archeologen, schrijvers, vertalers, psychiaters, kunstenaars en professionals uit de geestelijke gezondheidszorg.

* Om rekening te houden met de behoeften van al onze bezoekers, is er de mogelijkheid een afspraak te maken voor een prikkelarm bezoek, zijn er verzwaarde objecten en oordopjes beschikbaar, evenals (gebarentaal)tolken en is de ruimte barrièrevrij.

Dit project is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Amsterdamse Fonds voor de Kunst en in samenwerking met ROADS, Studio Zoë Claire Miller en het grafisch ontwerp is gemaakt door Dongyoung Lee.

Read More

Karina Holla: Work-in-progress presentatie

Maarten Van Overeem

Voorstelling Henry Darger
Vrij 10 sep en zat 11 sep 2021

De nieuwe voorstelling die Karina Holla aan het maken is gaat over het bizarre leven van Henry Darger, de alchemist die zijn verschrikkelijke ervaringen heeft omgezet in het goud van zijn fantastische tekeningen en verhalen. Hij was een kluizenaar die in totale sociale isolatie een even betoverende als wrede fantasiewereld van idyllische verschrikkingen schiep. Pas na zijn dood werd zijn werk ontdekt en werd hij beroemd.

De beeldende voorstelling die 7 oktober in première gaat, wordt een afdaling in de hel van Henry Darger en zoekt de magie van zijn tragiek op.

In 2018, het jaar waarin Karina Holla de Theo d’Or voor haar aangrijpende rol in ROMP ontving, zag Holla een tekening van Henry Darger die zij meteen fascinerend vond. Liefelijke, delicate, naakte kleine meisjes met vlindervleugels, hoorns van een ram en een mannelijk geslachtje. Zijn levensverhaal is ze zo intrigerend, dat ze besloot er een stuk over te maken en zijn wereld voor de toeschouwer toegankelijk te maken en de schoonheid van zijn beelden te laten zien, een wereld waarvan je je op het eerste gezicht liever zou afkeren, maar waardoor je toch gefascineerd raakt, de mens die in isolement overleeft. Henry Darger laat zien dat kunst een mentale overlevingsstrategie kan zijn.

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 september zijn er twee work-in-progress presentaties in Beautiful Distress House te zien:
Aanvang om 21:00 uur
Toegang = gratis, maar aanmelden is noodzakelijk via:
https://www.karinaholla.nl/Darger/Aanmelden_Darger_BDHouse.html

Read More

IJ Kunst Collectief

Maarten Van Overeem

Met o.a. Beautiful Distress kunstenaar Michael van Oostende
Vrij 27 aug t/m zon 29 aug 2021

Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 augustus vindt de tentoonstelling van het IJ Kunst Collectief plaats bij Beautiful Distress House en Nieuw Dakota. Verschillende kunstenaars uit Amsterdam-Noord exposeren en verkopen tijdens dit weekend hun werk.

In deze tentoonstelling is ook Beautiful Distress kunstenaar Michael van Oostende te zien, die eerder dit jaar met zijn street photography serie exposeerde in het Beautiful Distress House.

Aan deze editie doen verder de volgende kunstenaars mee: Severine Amsing / Lisette Appeldorn / Mary B. / Suzanne van Baarsen / Seeger Baas / Paul Berbee / Marco Brouwer / Frederick Calmes / Mieke Dingemanse / Margot Erlings / Ivna Esajas / Sigrid van Essel / Fred Geven / Martijn Gijsbertsen / Robbert de Goede / Stephanie Gude / Babette Hofstede / Martine van ’t Hul / Thea Jentjens / Marianne Kemp / Margot Klein Tiessink / Bernadette Kraanen / Brigitte de Langen / Ad van Liempt / Lily Odette / Jean-Philippe Paumier / Bas Peeperkorn / Saskia Pfaeltzer / Jan Reus / Saskia de Rooy / Noor van Spaendonck / Janne Schra / Bastiaan Thijssen / Cora Verhoog / Timothy Voges / Jet Violier / Korrie Vulkers / Pepijn van den Wall Bake / Ada van Wonderen.

Openingstijden:
Vrijdag 27 augustus | 11:00 – 20:00
Zaterdag 28 en zondag 29 augustus | 11:00 – 17:00
in Beautiful Distress House & Nieuw Dakota
Entree = gratis

Read More

REORIENT Festival - Woe 1 sep t/m zat 4 sep

Maarten Van Overeem

De Nederlands Syrische culturele organisatie Pages Bookstore Café presenteert: de eerste editie van REORIENT Festival, een jaarlijks terugkerend evenement in Amsterdam. Vier dagen langs komen cultuur, muziek, boeken, kunst en literatuur uit het Midden-Oosten samen bij Nieuw Dakota.

Amsterdam staat bekend om zijn culturele en taalkundige diversiteit. Door de tijd heen heeft het een nieuw thuis geboden aan mensen van verschillende nationaliteiten en verschillende culturen. De gemeenschap van mensen uit het Midden-Oosten groeit gestaag. Echter, uitingen van Midden-Oosterse cultuur blijven nog steeds onzichtbaar voor een groter Nederlands publiek. Het REORIENT festival wil deze verborgen schat ontsluieren en een brug slaan tussen de cultuur van het Midden-Oosten en die van Nederland.

Tickets
Koop je ticket hier

Openingstijden:
Woensdag 1 sep t/m zaterdag 4 sep van 11:00 uur t/m 22:00 uur

REORIENT Festival
door Pages Bookstore Café
01.09.2021 - 04.09.2021
in Beautiful Distress House & Nieuw Dakota

Read More

Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz bezoekt de tentoonstelling Neuro Blooms

Maarten Van Overeem

Op dinsdag 17 augustus bezocht staatssecretaris Dilan Yeşilgöz de tentoonstelling Neuro Blooms van kunstenaar Leslie Holt in de Mentrum kliniek aan de Eerste Constantijn Huygenstraat 38 in Amsterdam.

Zij was getroffen door de vrolijke beelden op de ramen en in de kliniek. Er werd gesproken over de intentie van de tentoonstelling: Psychiatrie op een open manier zichtbaar maken vanuit een psychiatrische kliniek naar het publiek dat langsloopt. Zij sprak haar steun uit voor de inzet tegen stigma die mensen met een psychische kwetsbaarheid vaak ondervinden.

De tentoonstelling Neuro Blooms is een samenwerking tussen stichting Beautiful Distress en Mentrum.

De tentoonstelling is te zien tot 31 augustus op de ramen van de kliniek en nog t/m 20 augustus te zien in Beautiful Distress House.

Read More

Neuro Blooms - Leslie Holt

Maarten Van Overeem

Neuro Blooms
Leslie Holt
Dinsdag 20 juli t/m 31 aug in Mentrum
Vrijdag 23 juli t/m 20 aug in Beautiful Distress House

Vanaf vrijdag 23 juli presenteert beeldend kunstenaar Leslie Holt haar project Neuro Blooms in het Beautiful Distress House. Neuro Blooms is een tentoonstelling van Leslie Holt's Brain Stain en Unspeakable series. De tentoonstelling gaat in op hedendaagse en historische opvattingen over geestelijke gezondheidsproblemen en behandelingen.

Opening en artist talk met Leslie Holt in Beautiful Distress House op
vrijdag 23 juli van 17:30 - 19:00 uur

Neuro Blooms
Het project Neuro Blooms gebruikt de kracht van kunst om geestelijke gezondheidsproblemen zichtbaar en mooi te maken. Het beeldmateriaal van Neuro Blooms is gebaseerd op PET-scans van mensen met psychische aandoeningen, die unieke kaarten onthullen van de hersenactiviteit en -functie. Holts werk onderzoekt de visuele schoonheid van PET-scans, maar ook de kracht ervan om de rol van de hersenen bij psychische aandoeningen duidelijk te maken. Het werk van Holt ligt geworteld in haar ervaring met depressie en de strijd van haar moeder met een bipolaire stoornis. Neuro Blooms beeldmateriaal heeft samenwerkingsverbanden tot stand gebracht met organisaties in de VS en het VK om creatieve campagnes voor geestelijke gezondheid te helpen vormgeven.

Leslie Holt is een Amerikaanse kunstenares die woont in Hyattsville, MD.
Ook is Holt vanaf volgend jaar een van onze 'artists in residence' in het Kings County Hospital (door Covid was haar residentie voor een jaar uitgesteld).

Mentrum - Geestelijke gezondheidscentrum
Gelijktijdig met de expositie zullen grote afbeeldingen van de Neuro Blooms in de ramen van de Mentrum kliniek in Amsterdam zichtbaar zijn. Er zal een opening en receptie zijn in Mentrum op dinsdag dinsdag 20 juli van 17:00 - 18:30 uur.
Adres: Eerste Constantijn Huygensstraat 38, Amsterdam.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Beautiful Distress en Mentrum.

Read More

BROEDER CREËERT EEN ZACHTE, WOLLIGE WERELD - Recensie

Maarten Van Overeem

Een zachte, wollige wereld is het, die van The Sheeptown Project. Fluisterende engelen in witte overalls ontvangen het publiek dat – schoenen uit, jas en tas opgeborgen – een plek mag zoeken op kussentjes op de grond. De nieuwe voorstelling van Alexandra Broeder is een mengvorm van een kindermis, een sjamanistisch ritueel, een oefening in mindfulness en therapeutisch theater.

Read More

The Sheeptown Project - Alexandra Broeder

Maarten Van Overeem

The Sheeptown Project
Alexandra Broeder
za 10 juli t/m di 13 juli, 2021

Binnen haar werk verbindt theatermaker Alexandra Broeder de domeinen kunst en psychiatrie met elkaar. In The Sheeptown Project wordt het publiek een parallel universum ingezogen waar de deuren opengaan naar een andere werkelijkheid. In het Beautiful Distress House op de NDSM-werf herrijst deze zomer een tempel waar het publiek een ceremonie bijwoont, geleid door kinderen. De dienst wordt gehouden ter ere van het mysterieuze Schapenkind.

Het Schapenkind is een symbool voor alle kinderen en jongeren die Broeder de afgelopen periode binnen de GGZ heeft mogen ontmoeten. Het gedrag dat er in onze maatschappij voor zorgt dat deze kinderen buiten het systeem vallen wordt in The Sheeptown Project benaderd als een spirituele kracht die ons via een rituele ceremonie toegang geeft tot onze eigen kwetsbaarheid.

Dit programma door Alexandra Broeder is in samenwerking met Beautiful Distress en is onderdeel van het Over het IJ Festival.

In premiere op zaterdag 10 juli in het Beautiful Distress House.
Tickets verkrijgbaar hier.

Read More

De Dolende Mens - Rianne Meboer

Maarten Van Overeem

De Dolende Mens
Rianne Meboer
Za 17 en zo 18 juli 2021

De bevlogen theatermaakster Rianne Meboer onderzoekt in Amsterdam-Noord hoe we omgaan met verward gedrag. Met welke woorden spreek je integer over dit onderwerp? Wie of wat komt de (tijdelijk) dolende mens tegen? En wat maakt de omgeving hierin mee?

Ze ging in gesprek met ervaringsdeskundigen, psychotherapeuten en wijkagenten, liep mee bij het Leger des Heils en volgde een cursus Mental Health First Aid. Uiteindelijk bleek haar eigen werkervaring in de zorg en de persoonlijke ervaring met mentale gezondheid een grotere rol te spelen dan ze van tevoren dacht. Rianne bundelt de uitkomsten van haar onderzoek in een theatrale, humoristische presentatie en een dialoog (Deep Democracy) met publiek en betrokkenen. Zo loopt haar onderzoek tijdens Over het IJ Festival gewoon door.

17 & 18 juli te zien in het Beautiful Distress House.
Tickets verkrijgbaar hier.

Read More

MARTINE DERKS, SUNSET SALOON - Een bezoekverslag door Ferry Wieringa

Maarten Van Overeem

"Ik, Ferry, kwam met Monica binnen als bezoeker. Ik werd rondgeleid door Miss Nina. Ik werd gefotografeerd door Martine. Op de achtergrond sprak Duco Crop tegen zijn camera. En hij knalde er af en toe een Open A uit. Nina wilde nog niet zingen maar vertelde wel over haar aantrekkingskracht tot regenjassen, aluminiumfolie, overgave aan een persoon die je kunt vertrouwen die jou kan maken of breken en... haar Speedo zwembroekje en wat die losmaakt in het plaatselijke zwembad. 'Moet je mij eens zien,' zei ik, 'weet je hoe ik zwem?' Nina: 'Nee, hoe?' 'Naakt.'

Achter de muur knalde Duco er weer een Open A klank uit die als kers op het gelach werd geplaatst.

Ik moest even tot mezelf komen. Of was ik daar nu juist aanbeland? Ik richtte me tot de Here; op een plankje lag een bijbel die rook als een verloren shagbuidel en die niet minder dodelijk bleek dan tabak. Met kracht en ballpoint had de man - de eigenaar is onbekend vertelde curator, geestelijk verzorgster en kunstenares Martine Derks, maar zoveel agressie jegens een onderdrukkend vaderfiguur, de shag het handschrift doen me een man vermoeden - de bijbel en de wereld van commentaar voorzien. Van de pagina's blies de tabakswalm met ontsnapte overdruk me tegemoet. Maar zouden de uitingen voldoende zijn om het leven van 'de maker' weer draaglijker te maken?

Na de rondleiding van Nina interviewde Duco ons.

Of wij hem, dat was niet duidelijk. Hij registreerde alles op minuscule camera's die niet langer dan vier minuten wilden filmen. Gelukkig bleef hij rustig en toverde hij nieuwe camera's na camera's uit broekzakken, jaszakken en tassen. Opgesloten in huis maar vogelvrij en wereldburger als Mozart, Beethoven, Bach begint te spelen. Klassieke muziek als helende zalf op zijn gekwetste ziel, en die van de hele wereld. Behalve kinderen. Die zijn nog niet gecorrumpeerd aldus Duco.

Ik had dorst en zette thee. En terwijl ik het kokende water in de kan goot, dacht ik: 'Ik sta in een onbekende keuken zonder toestemming van de galerie houdster thee te zetten. Hoort dat, kan dat?'

Maar ik deed het en denk dat het kon."

Door: Ferry Wieringa

Read More

Jan Hoek & Eva Knibbe - Untitled

Maarten Van Overeem

Untitled is een performance en video installatie gemaakt door Jan Hoek en Eva Knibbe gepresenteerd in het Beautiful Distress House. Untitled is een productie van de Toneelmakerij, Theatergroep LeBelle (Cordaan) en Outsider Wear.

Untitled gaat over de laatste mensen met het syndroom van Down. Hierin wordt onderzocht hoe we nu en door de tijd heen kijken naar mensen met een verstandelijke beperking. Van halfgod tot duivelskind, clown, knuffelbeer of creatief genie. Woorden bepalen hoe we kijken én wat we zien. Kan je naar iemand met Down kijken zonder het woord ‘Down’ in je hoofd?

Anno 2021 maakt de Nipt het mogelijk Down in een vroeg stadium van de zwangerschap te ontdekken. In veel gevallen leidt dit tot een beëindiging van de zwangerschap, er worden steeds minder mensen met Down geboren.

Wat vinden de acteurs met Down van deze ontwikkeling? En hun familieleden?

Acteurs Anne Gehring, Els Volmuller en Moos Kwist - moeders en broer van kinderen met Down - delen hoe mooi en moeilijk het voor hen was om een gezinslid met Down te krijgen. De acteurs met Down reageren en adviseren.

De voorstelling in het Beautiful Distress House is te zien op verschillende tijdslots op van 9 tot en met 13 Juli 2021 in het Beautiful Distress House.

Kaarten te koop via de Toneelmakerij.

Read More

Annaleen Louwes - Dismantling the self or the making of a selfie

Maarten Van Overeem

Fotograaf Annaleen Louwes houdt er niet van om gefotografeerd te worden. Ze vermoedt dat dit te maken heeft met een negatief zelfbeeld. Voordat ze kan werken aan de LGBTQI+ groepstentoonstelling later dit jaar in het Beautiful Distress House, moet ze eerst op zoek naar de oorsprong van dit negatieve zelfbeeld dat ze ervan verdenkt haar werk te saboteren.

Tijdens deze voorstudie op het werk dat ze ontwijkt om te maken, verandert ze het Beautiful Distress House in een filmset. Met een filmcrew ontstaan er castings voor de rol van haarzelf en door middel van verschillende audio-lagen zijn er gesprekken met haar therapeut, moeder en dochter te horen.

Ze filmt het proces naar het maken van een selfie of zelfportret, en of dat lukt moet nog maar blijken. Ze filmt de ontwijking van de confrontatie met zichzelf en begint deze zoektocht met de röntgenscan van haar schedel. Wat gaat daar schuil waar ze geen controle over heeft?

Annaleen Louwes was de eerste artist-in-residence bij King's County Hospital Center (Brooklyn) en maakte de publicatie You can’t nail a pudding to a wall naar aanleiding van haar residency periode.

Annaleen Louwes - Dismantling the self or the making of a selfie - 24 mei t/m 31 mei 2021 in het Beautiful Distress House.

Read More

Vacature: Stagiair(e) Beautiful Distress

Maarten Van Overeem

Stagiair(e) Beautiful Distress
Beautiful Distress zoekt een stagiair(e) ter ondersteuning van haar tentoonstellingsprogramma, communicatiestrategie en educatieve activiteiten. Studenten of pas afgestudeerden die werkervaring in de culturele sector willen opdoen kunnen een half jaar een stage volgen bij ons voor 2 tot 4 dagen per week (in overleg). Ben jij een cultuurliefhebber en een communicatietalent? Dan horen we graag van je!

Read More

MARTINE DERKS - OPEN ATELIER: SUNSET SALOON

Stichting Beautiful Distress

Martine Derks is beeldend kunstenaar, afgestudeerd aan de Rietveld Academie in 2008 en is nu in opleiding tot geestelijk verzorger aan de VU in Amsterdam. Op dit moment loopt ze stage bij GGz Centraal, Zon en Schild in Amersfoort, waar ze ruimte krijgt om het maken van kunst te integreren in de geestelijke zorg.

Tijdens haar open atelier in het Beautiful Distress House werkt ze samen met verschillende mensen die ze onder andere heeft ontmoet in Zon en Schild. Ze creëert een ruimte waarin iedereen mag deelnemen, ongeacht zijn of haar achtergrond: patiënt, bezoeker, buurtbewoner, kunstenaar of kunstliefhebber. Geestelijk verzorgers begeleiden mensen bij levensvragen en doen dit meestal in de vorm van gesprekken. Maar hoe zou het maken van kunst ingezet kunnen worden?

Martine Derks creëert aanleidingen om dagelijkse dingen op een andere manier te bekijken. In de “Sunset Saloon” wordt een aantal van haar samenwerkingen gepresenteerd en voortgezet:

Noortje van Kamer werkt in de supermarkt van Zon en Schild en maakt sculpturen van de producten die in schappen liggen en schrijft daar vervolgens gedichten over. Nina van Sterkenburg is model en kan in creaties van aluminiumfolie poseren als de Venus van Botticelli. Duco Crop werkt aan zijn constellatie rondom Beethoven die de muren van het Beautiful Distress House overnemen. Ook zijn er tekeningen van Annet Busé te zien en inspirerende verhalen van onder meer Sytske Bruning en Anouk Neskens te beluisteren.

Door het maken van kunst ontstaat er een vrijheid die losgekoppeld is van bestaande structuren wat leidt tot bijzondere inzichten die verder reiken dan een regulier gesprek. Martine Derks ziet niet alleen de schoonheid hiervan in maar ook de noodzaak.

1- 21 Mei geopend op afspraak via info@beautifuldistress.org op alle dagen van
11:00 - 18:00

Read More

WOK: Waanzin Ontmoet Kunst & Art Based Labs

Stichting Beautiful Distress

MICHAEL VAN OOSTENDE

Deelnemer van het WOK (Waanzin Ontmoet Kunst) project in 2019 en 2020. Michael van Oostende’s boek met zijn straatfotografie wordt gepubliceerd in April. Hij zal zijn boek op 14 April om 17:00 online presenteren vanuit het Beautiful Distress House waar zijn foto's ook twee weken lang te zien zijn.

14 April - 1 Mei @Beautiful Distress House

Read More

Michaël Bloos - Open Atelier in het Beautiful Distress House

Stichting Beautiful Distress

Naar aanleiding van zijn eigen geschiedenis en in psychotische toestand verdwenen vader in de straten van Istanbul creëert kunstenaar Michaël Bloos samen met Stichting Nieuwe Helden, andere kunstenaars, experts en partners uit de museumwereld en de GGZ, zijn​ Universum van de Waanzin. Een langlopend onderzoek naar de zin van de waan​. Binnen dit project zet hij ​theater, film, installatie en audio in en organiseert hij ​onderzoeksavonden​.

Work in progress @Beautiful Distress: installatie Echo’s van Istanbul

21 maart - 12 april @Beautiful Distress House

Op dit moment werkt Bloos samen met beeldend kunstenaar, instrumentenbouwer en muzikant Lucas Kramer aan de installatie Echo’s van Istanbul. Ze onderzoeken een audio- en ervarings-installatie over psychose en wat die met zijn omgeving doet. In vorm, geluid, licht en schaduw ontvouwt zich straks een verhaal en een gevoelswereld.

Het is een zoektocht naar hoe het publiek zelf kan dwalen door het verhaal van een vader die alles inclusief zichzelf kwijtraakt op reis in Istanbul.

Betreed een spiegelpaleis vol strakke lijnen, golvend water en veranderend perspectief.

Deze installatie zal half oktober openen in Museum Dr. Guislain te Gent om daarna verder reizen naar Nederland en het Beautiful Distress House. Michaël Bloos is ook als regisseur onderdeel van de thematentoonstelling van Beautiful Distress over LGBT+ rechten die gepland staat voor 2022.

Maak een afspraak via info@beautifuldistress.org en kom langs!

21 maart - 12 april @Beautiful Distress House

Read More

Curator gezocht - ‘What the butler saw’

Stichting Beautiful Distress

Voor de speciale thematentoonstelling: "What the butler saw: beschouwingen over macht, psychiatrie en seksualiteit” zoekt Beautiful Distress een curator.

Met thematische exposities wil Beautiful Distress aandacht vragen voor specifieke onderwerpen rondom kunst en geestelijk lijden. In juni 2022 wil Beautiful Distress een bijzondere multidisciplinaire tentoonstelling organiseren die de positie en situatie van de LGBTI-gemeenschap in de huidige tijd bevraagt tegen de achtergrond van de ervaringen van de toneelschrijver Joe Orton in zijn leven en werk. Vragen als: Wie bepaalt de norm, welke kinderen draagt een tijd? En hoe gaan we vandaag om met marginalisering, discriminatie en uitsluiting? vormen de basis van deze tentoonstelling.

We zoeken een curator die een relevante achtergrond, ervaring en affiniteit heeft met dit thema en de geformuleerde vraagstukken rondom deze thema’s die zich richten op het betrekken van bezoekers en de bredere gemeenschap, en die graag samenwerken met een multidisciplinaire kunstenaarsgroep van zowel uitvoerende als beeldende kunstenaars.

Stuur een sollicitatiebrief en je CV vóór 15 april 2021.

Voor meer informatie over deze vacature:

Mail: info@beautifuldistress.org Tel: +31622454679

Read More