contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

Alle Nieuws Items

 

 

Neuro Blooms - Leslie Holt

Maarten Van Overeem

Neuro Blooms
Leslie Holt
Dinsdag 20 juli t/m 31 aug in Mentrum
Vrijdag 23 juli t/m 20 aug in Beautiful Distress House
 

neuro blooms.jpg

Vanaf vrijdag 23 juli presenteert beeldend kunstenaar Leslie Holt haar project Neuro Blooms in het Beautiful Distress House. Neuro Blooms is een tentoonstelling van Leslie Holt's Brain Stain en Unspeakable series. De tentoonstelling gaat in op hedendaagse en historische opvattingen over geestelijke gezondheidsproblemen en behandelingen. 

Opening en artist talk met Leslie Holt in Beautiful Distress House op
vrijdag 23 juli van 17:30 - 19:00 uur

Neuro Blooms
Het project Neuro Blooms gebruikt de kracht van kunst om geestelijke gezondheidsproblemen zichtbaar en mooi te maken. Het beeldmateriaal van Neuro Blooms is gebaseerd op PET-scans van mensen met psychische aandoeningen, die unieke kaarten onthullen van de hersenactiviteit en -functie. Holts werk onderzoekt de visuele schoonheid van PET-scans, maar ook de kracht ervan om de rol van de hersenen bij psychische aandoeningen duidelijk te maken. Het werk van Holt ligt geworteld in haar ervaring met depressie en de strijd van haar moeder met een bipolaire stoornis. Neuro Blooms beeldmateriaal heeft samenwerkingsverbanden tot stand gebracht met organisaties in de VS en het VK om creatieve campagnes voor geestelijke gezondheid te helpen vormgeven.

depression stain (knotted).jpeg

Het Neuro Blooms project begon met Holt's gemengde schilderijen genaamd Brain Stains. In dit werk combineert ze effen vlakken gestikt borduurgaren met verzadigde acrylverfvlekken. De vertaling van digitale beelden naar het handgemaakte verkent de relatie tussen klinische gegevens en meer genuanceerde en subjectieve menselijke ervaringen van mentale aandoeningen. Holt is geïnteresseerd in deze combinatie van objectieve gegevens met meer poëtische interpretaties als een weerspiegeling van zowel lichamelijke als klinische ervaringen van geestesziekten.

In 2018 ging Holt een samenwerking aan met Shiny Apple Studio om een reeks emaille broches (pins) te ontwikkelen, in eerste instantie bedoeld als meeneemitems voor bij tentoonstellingen. De pins bleken erg populair te zijn op sociale media, en Neuro Blooms groeide uit tot een groot pleitbezorgingsproject voor de geestelijke gezondheid. De populariteit van de pins laat zien dat mensen graag eerlijk willen zijn over hun geestelijke gezondheid en Neuro Blooms gebruiken om hun verhaal te vertellen en stigma's te bestrijden. Een grote verscheidenheid aan mensen is betrokken bij het project, waaronder familieleden, artsen, maatschappelijk werkers, opvoeders en onderzoekers.

De tentoonstelling bevat ook werk uit Holts serie Unspeakable, waarin ze beelden van vrouwen in extreme emoties vertaalt in gestikte tekeningen op met acrylverf gebeitste doeken. Unspeakable begon met beelden van vrouwen in distress uit kunsthistorische bronnen, zoals het werk van Picasso en Kathe Kollwitz. Holt breidde de referenties uit met klinische schetsen en foto's van geïnstitutionaliseerde vrouwen uit de 19e eeuw, van wie de meesten werden gediagnosticeerd met hysterie. Artsen tekenden, beeldhouwden en fotografeerden deze patiënten, soms om symptomen op te wekken voor hun studie, en vaak om de vrouwen tentoon te stellen voor openbare lezingen. De vrouwen hebben overdreven en vaak geseksualiseerde poses die soms grotesk en vulgair zijn, en een afspiegeling vormen van de vervorming van emotioneel leed. In Holts werk zijn de genaaide figuren geïsoleerd en opgehangen in buitenwereldse ruimten, ver verwijderd van hun oorspronkelijke context, vlekken van verzadigde acrylverf zweven over en door hen heen. De genaaide sporen zijn intiem en teder in contrast met de druppels en het bloeden van de verf. De vlekken bevatten een geschiedenis van onbekende pijn en onthullen weerbarstige, woordloze herinneringen.

schizophrenia stain (chatter) detail.jpeg

In deze provocerende tentoonstelling bieden de werken van Holt unieke inzichten en reflecties op hedendaagse en historische opvattingen over geestelijke gezondheidsproblemen en hun behandelingen. Technologische ontwikkelingen door de eeuwen heen hebben zeker de visuele lenzen veranderd waardoor artsen - en breder gezien de maatschappij als geheel - naar geestelijke gezondheidsproblemen kijken. Het referentiemateriaal van de twee werken - van handgetekende schetsen tot kleurrijke digitale scans - verschilt sterk, maar zowel de series Brain Stain als Unspeakable gaan in op menselijke ervaringen die onverklaarbaar en uniek kunnen zijn, en die ver buiten het bereik liggen van de systemen waarmee we ze trachten te categoriseren en te begrijpen.

Leslie Holt is een Amerikaanse kunstenares die woont in Hyattsville, MD. 
Ook is Holt vanaf volgend jaar een van onze 'artists in residence' in het Kings County Hospital (door Covid was haar residentie voor een jaar uitgesteld).

Mentrum - Geestelijke gezondheidscentrum
Gelijktijdig met de expositie zullen grote afbeeldingen van de Neuro Blooms in de ramen van de Mentrum kliniek in Amsterdam zichtbaar zijn. Er zal een opening en receptie zijn in Mentrum op dinsdag dinsdag 20 juli van 17:00 - 18:30 uur.
Adres: Eerste Constantijn Huygensstraat 38, Amsterdam.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Beautiful Distress en Mentrum.

Openingstijden Beautiful Distress House:
Donderdag  11:00–18:00
Vrijdag          11:00–18:00
Zaterdag      12:00–18:00
Zondag         12:00–18:00