contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

OPEN CALL: residentie in GGZ Centraal (Zon & Schild)

Alle Nieuws Items

 

 

OPEN CALL: residentie in GGZ Centraal (Zon & Schild)

Esther Frank

BEN JIJ ONZE VOLGENDE KUNSTENAAR IN RESIDENTIE?

Wil jij net als Charlott Markus en Robin van den Maagdenberg als kunstenaar in residentie bij Zon & Schild (start flexibel: februari / juni 2024)? Stuur dan vóór 1 december je cv, portfolio en je plan (max. 500 woorden) naar ezra@beautifuldistress.org

OVER ONZE RESIDENTIES

Sinds 2014 organiseert Beautiful Distress een Artist-In-Residence programma op de afdeling psychiatrie van Kings County Hospital in Brooklyn, New York. In 2019 hebben we in Fukuroda Hospital, Daigo Town, Japan, een residency programma opgezet (thans voortgezet door Stichting Het Vijfde Seizoen). In mei 2022 zijn we ook in Nederland met een residency programma gestart bij GGz Centraal, locatie Zon & Schild in Amersfoort. 

Tijdens het programma wonen en werken professionele kunstenaars drie maanden op locatie. Hier observeren zij de wereld van de psychiatrie. Hun visies en ervaringen zetten zij om in kunst. Hoewel de kwaliteit en autonomie van de geproduceerde kunst altijd voorop staat, kunnen de werken tegelijkertijd psychisch lijden zichtbaar maken, empathie en begrip vergroten, en taboes rond geestesziekten helpen doorbreken.  

OVER ZON & SCHILD

Dit nieuwe Artist-In-Residence programma is een samenwerking tussen Beautiful Distress en Zon & Schild (Z&S) GGZ Centraal in Amersfoort. Z&S opende in het begin van de jaren 1930 en is een van de grote, monumentale psychiatrische klinieken in Nederland, gelegen in een bos buiten de samenleving. Vroeger was het een eigen dorp met een eigen brandweer en zwembad etc. Vandaag de dag is het kleiner, maar nog steeds een groot terrein met meer dan 300 cliënten die op het terrein wonen en met veel ambulante cliënten die dagelijks komen en gaan. Bij Z&S vind je veel verschillende vormen van zorg, van ouderenpsychiatrie met een palliatieve unit tot zeer intensieve psychiatrische zorg voor volwassenen vanaf 18 jaar. Het is een oude instelling en nog steeds een soort eigen dorp, terwijl de uitdijende stad Amersfoort steeds dichterbij komt en straks deel uitmaakt van het terrein zelf. 

LET OP
Voor deelname aan deze residentie is het essentieel om Nederlands te kunnen spreken