contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

Onzichtbaar Verlies

Alle Nieuws Items

 

 

Onzichtbaar Verlies

Esther Frank

Onzichtbaar Verlies

Een groepstentoonstelling van o.a. net afgestudeerde HKU studenten
08 maart 2024 - 26 mei 2024

Onzichtbaar Verlies is een tentoonstelling over kunst en epilepsie. Epilepsie is meer dan alleen een lichamelijke aandoening. Met 1 op de 100 mensen wereldwijd getroffen door epilepsie, voelen velen de diepgaande impact op hun mentaal welzijn. Helaas blijven de verliezen die zij doormaken vaak onzichtbaar. Kan kunst ons helpen om hierover te praten?

De tentoonstelling Onzichtbaar Verlies belicht de innerlijke wereld van mensen met epilepsie en hun omgeving. Acht jonge kunstenaars hebben zich laten inspireren door hun verhalen en ervaringen. Deze persoonlijke verhalen zijn tot leven gebracht in werken, waarmee de tentoonstelling hoopt de onzichtbare verliezen tastbaar te maken.

Het verhaal

Caro Jacobs ontving in juli 2022 de alumniprijs van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht zodat zij haar project “Onzichtbaar verlies bij epilepsie” verder vorm kon gaan geven. Zelf had Caro vanaf jonge leeftijd een moeilijke vorm van epilepsie. Door het volgen van een kunstopleiding begreep Caro dat het beoefenen van kunst kan helpen om de impact van een aandoening te erkennen.

Met haar tentoonstelling hoopte ze het taboe rondom het onzichtbare verlies bij epilepsie bespreekbaar te maken en verbinding te creëren tussen hen die zich anders voelen in de maatschappij en de maatschappij zelf.

Op 21 augustus 2022 overleed Caro aan SUDEP (Sudden Unexpected Death in Epilepsy). Anja Jacobs en Cathelijne Brouwer besloten dit mooie initiatief voort te zetten.

de kunstenaars

De kunstenaars Charlotte, Myrthe, Max, Rheanne, Caro, Annemiek, Daan en Zoë zijn op zoek gegaan naar het onzichtbare verlies bij epilepsie. Ze hebben zich laten inspireren door hun eigen ervaringen, het lezen van persoonlijke verhalen van EpilepsieNL en door ontmoetingen met mensen die zelf epilepsie hebben of met andere ervaringsdeskundigen. Al deze ervaringen zijn vertaald in acht kunstwerken die het onzichtbare mogelijk zichtbaar maken.

Zoë van den berg: zoibu.net,  zoedelenn.com
Max Lutters: IG @max.lutters
Annemiek Vera: IG Annemiek Vera
Myrthe van der Leij: www.myrthevanderleij.com
Daan Cornelisse: Website: daniel-cornelisse.nl
Charlotte Claessen: https:/www.charlotteclaessen.com/ 
Rheanne Bruijn: www.rheannebruijn.com
Caro Jacobs: IG @xcarojacobsx

programma

  • Opening: vrijdag 08 maart 2024, va. 17.00 uur in het Beautiful Distress House

  • Stop Motion Workshop: donderdag 28 maart 2024 tussen 17.00 - 21.00 uur, tijdens NDSM Get Lost met Sacha Herman
    Sasha Herman is een kunstenaar en animator die werkt met stop motion animatie. De laatste tijd ligt de focus van Sasha's werk op epilepsie en manieren om animatie te gebruiken om de verhalen en ervaringen van mensen met epilepsie uit te beelden en te delen. Tijdens NDSM Get Lost, als onderdeel van de tentoonstelling Onzichtbaar Verlies, deelt Sasha zijn kennis over stop motion animatie. Hij zal een workshop leiden waarin bezoekers hem kunnen helpen met zijn nieuwste animatieproject; het gebruik van beschilderd karton om stop motion geanimeerde portretten te maken van mensen die spreken over hun ervaringen met het leven met epilepsie.

  • Makersmeeting: vrijdag 19 april 2024 tussen 19.00 - 22.00 uur
    Als startende kunstenaar moet je je direct verhouden tot ‘de gevestigde orde’. Mensen die al jaren werkzaam zijn, die je aanspreekt met ‘u’ en soms ver van je af staan. Maar hoe wil de nieuwe generatie eigenlijk dat het kunstenveld eruitziet? Vers in het veld is er een hele generatie die de kunstwereld bestormd. Noem het een frisse wind, noem het ‘aanstormend talent’ of whatever term hier altijd voor gebruikt wordt. Wat willen deze nieuwelingen? En willen we ons schikken naar hoe het veld eruit ziet? Of schoppen we tot het allemaal anders is?

    Kom naar de borrel, speciaal voor deze nieuwelingen. Verwacht inspirerende speeches, vette muziek en goedkoop bier. Misschien voel je je hierna gewoon wat minder alleen als nieuwe kunstenaar, misschien starten we een nieuwe guerrillabeweging om alles anders te doen, misschien heb je er op langere termijn niks aan maar heb je gewoon een gezellige avond gehad met generatiegenoten. Sowieso de moeite waard toch?

  • Thee Talk met Charlotte Claessen: zondag 12 mei 2024 tussen 15.00 - 18.00 uur
    Wanneer je de tentoonstelling Onzichtbaar Verlies bezoekt, mag je aan het einde een theezakje meenemen. Charlotte hoopt dat mensen dit zakje delen met een geliefde en gesprek beginnen aan de hand van de vragen die ze heeft verzonnen. Ze hoopt dat anderen ook de moed vinden om lastige onderwerpen aan te snijden, bijvoorbeeld door een berichtje te sturen naar die ene vriend of vriendin waar je steeds aan denkt. Op zondagmiddag 12 mei 15.00 uur ben je van harte welkom bij het Beautiful Distress House, waar je met elkaar in gesprek gaat en zelf een theezakje kunt knutselen. Schrijf je eigen vraag erop, of begin met een van de vragen die Charlotte heeft bedacht.

COLOFON

Curators: Anja Jacobs en Cathelijne Brouwer 
Project Management: AnderVerhaal i.s.m. Anja Jacobs 
Vormgeving: Emmelie Dekker, Marcus van Tongeren
Communicatie: Beautiful Distress, EpilepsieNL
Fondsenwerving: AnderVerhaal i.s.m. Livia Spies (Beautiful Distress)
Met dank aan alle vrijwilligers en hun onvoorwaardelijke inzet.
Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met: EpilepsieNL en Beautiful Distress
Mede mogelijk gemaakt door Alumniprijs HKU overgedragen aan Caro Jacobs, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Cultuurfonds, SEIN, Stichting DOEN, Mondriaanfonds