contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

Alle Nieuws Items

 

 

MARTINE DERKS - OPEN ATELIER: SUNSET SALOON

Stichting Beautiful Distress

Martine Derks, Martine Derks door Annet Busé, Zon & Schild 2021

Martine Derks, Martine Derks door Annet Busé, Zon & Schild 2021

Martine Derks is beeldend kunstenaar, afgestudeerd aan de Rietveld Academie in 2008 en is nu in opleiding tot geestelijk verzorger aan de VU in Amsterdam. Op dit moment loopt ze stage bij GGz Centraal, Zon en Schild in Amersfoort, waar ze ruimte krijgt om het maken van kunst te integreren in de geestelijke zorg. 

Tijdens haar open atelier in het Beautiful Distress House werkt ze samen met verschillende mensen die ze onder andere heeft ontmoet in Zon en Schild. Ze creëert een ruimte waarin iedereen mag deelnemen, ongeacht zijn of haar achtergrond: patiënt, bezoeker, buurtbewoner, kunstenaar of kunstliefhebber. Geestelijk verzorgers begeleiden mensen bij levensvragen en doen dit meestal in de vorm van gesprekken. Maar hoe zou het maken van kunst ingezet kunnen worden?

Martine Derks creëert aanleidingen om dagelijkse dingen op een andere manier te bekijken. In de “Sunset Saloon” wordt een aantal van haar samenwerkingen gepresenteerd en voortgezet: 

Noortje van Kamer werkt in de supermarkt van Zon en Schild en maakt sculpturen van de producten die in schappen liggen en schrijft daar vervolgens gedichten over. Nina van Sterkenburg is model en kan in creaties van aluminiumfolie poseren als de Venus van Botticelli. Duco Crop werkt aan zijn constellatie rondom Beethoven die de muren van het Beautiful Distress House overnemen. Ook zijn er tekeningen van Annet Busé te zien en inspirerende verhalen van onder meer Sytske Bruning en Anouk Neskens te beluisteren. 

Door het maken van kunst ontstaat er een vrijheid die losgekoppeld is van bestaande structuren wat leidt tot bijzondere inzichten die verder reiken dan een regulier gesprek. Martine Derks ziet niet alleen de schoonheid hiervan in maar ook de noodzaak.

1 t/m 21 Mei geopend op afspraak via info@beautifuldistress.org op alle dagen van 11:00 - 18:00