contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

I Remember - by Mirthe Berentsen & Martin La Roche Contrera

Alle Nieuws Items

 

 

I Remember - by Mirthe Berentsen & Martin La Roche Contrera

Maarten Van Overeem

I Remember
Kunstenaars: Mirthe Berentsen & Martin La Roche Contreras
Curator: Inez Piso

Beautiful Distress House, Ms. van Riemsdijkweg 41A, 1033 RC, Amsterdam-Noord

2 oktober t/m 8 januari, 2021

Mirthe Berentsen en Martin La Roche vonden elkaar in een zoektocht naar woorden. Ze namen allebei deel aan de kunstenaarsresidentie van Beautiful Distress op de psychiatrische afdeling van het Kings County Hospital in New York waar ze werden geconfronteerd met de grenzen van taal. Hun gezamenlijke ervaringen staan aan de basis van deze tentoonstelling over de waarde van herinneringen, de maakbaarheid van taal, en leven met trauma en verlies.

Martin La Roche laat werk zien dat is voortgekomen uit de workshops die hij gaf in het Kings County Hospital. Daar vroeg hij de deelnemers om hun ervaringen, trauma’s en gedachten te delen door middel van schrijf- en visualiserings oefeningen. Eén daarvan was het hernoemen van verschillende verfstalen met persoonlijke associaties. Een aantal van deze monochromen met hun nieuwe namen, worden gepresenteerd tijdens de tentoonstelling. Verder laat hij een verzameling voorwerpen zien die hij tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis heeft verzameld en die onderdeel zijn geworden van de vele verschillende collecties die zijn kunstenaarspraktijk kenmerken.

Met een achtergrond als schrijver, is dit de eerste keer dat Mirthe Berentsen haar praktijk vertaalt naar fysieke kunstwerken. Haar vertrekpunt is het opruimen van haar ouderlijk huis na de dood van haar ouders. Terwijl ze duizenden voorwerpen weggooide nam ze foto’s van dit proces en vroeg zich af wat de waarde is van de objecten die ons vergezellen tijdens het leven.

Deze foto’s worden gepresenteerd met replica’s van de weggegooide objecten, uitgevoerd in keramiek en vilt en gemaakt met hulp van Roads, een organisatie die zich inzet voor de maatschappelijke integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

In de tentoonstelling worden de persoonlijke herinneringen en associaties van de kunstenaars onderdeel van een collectieve ervaring. Deze vertaling van het persoonlijke naar het gemeenschappelijke vindt plaats in een zandbak waar iedereen vrij is om te spelen met de kunstwerken uit de tentoonstelling. De installatie is een vrije interpretatie van de Jungiaanse sandplay therapie, ontwikkeld door psychoanalytica Dora Kalff in de jaren vijftig. Tijdens deze therapie worden allerlei objecten in een zandbak geplaatst om zo nieuwe verhalen te creëren en trauma’s te overwinnen, vooral wanneer het onmogelijk lijkt om emoties uit te drukken in woorden.

* Om rekening te houden met de behoeften van al onze bezoekers, is er de mogelijkheid een afspraak te maken voor een prikkelarm bezoek, zijn er verzwaarde objecten en oordopjes beschikbaar, evenals (gebarentaal)tolken en is de ruimte barrièrevrij.

Dit project is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en de samenwerking met Roads, Studio Zoë Claire Miller, het Charles Nypels Lab (Margriet Thissen) van de Jan van Eyck Academie en het grafisch ontwerp door Dongyoung Lee.

In de pers:

“Alles wat ik weet is wat ik me herinner.” - Mr. Motley

“Kunst of creatieve therapie?” - Het Parool

“Je leert er zien hoe een kunstwerk werkt.” - Metropolis M

“Ik herinner me…” - De Psycholoog


Plattegrond en lijst van werken

floorplan I Remember.png

A. Mirthe Berentsen & Martin La Roche, Sandplay, 2021
Houten zandbak van 4 x 5 meter.

B. Martin La Roche, String to short to be saved collection, 2014 - ongoing
Objecten uit het archief van de kunstenaar.

C. Mirthe Berentsen, Debris. It is forbidden by Maldivian law to collect coral, shells or sand from the Maldivian waters, 2021
Twee schelpen gemaakt van vilt, in samenwerking met de deelnemers van Roads De MeerStek in Hoofddorp.

D. Mirthe Berentsen, The right to be forgotten, 2015-2021
Vier foto’s op polyplaat (genomen met een iPad Air 2 in bezit van Sensire Thuiszorg) achter gezandstraald glas met een selectie overblijfselen uit het ouderlijk huis van de kunstenaar.

E. Mirthe Berentsen, The right to be forgotten, 2021
Keramiek gemaakt in samenwerking met de deelnemers van Roads Ateliers in Haarlem en studio Zoë Claire Miller in Berlijn.

F. Mirthe Berentsen, The right to be forgotten, 2021
Vijf verhalen geprint op geperforeerd A4 papier

G. Schatkamer
Verzameling nepsieraden gebaseerd op een soortgelijke verborgen kamer in Kings County Hospital, Brooklyn, New York.

H. Martin La Roche, Mondays Bulletin Board, 2021
Restmateriaal van de collages die de kunstenaar maakte met gevonden kunsttijdschriften op een bulletin board in het Kings County Hospital.

I. Martin La Roche, Gamma colours, 2021
12 Zeefdruk prints van verfstalen die hernoemd zijn tijdens de therapiegroepen in het Kings County Hospital.