contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Amsterdam, NH, 1013 AS
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

archief

 

 

Reality - solotentoonstelling van kunstenaar Yasmijn Karhof | Opening 18 september a.s.

Stichting Beautiful Distress

detail cyanotypie afdruk op ziekenhuislaken, 130 x 220 cm

detail cyanotypie afdruk op ziekenhuislaken, 130 x 220 cm

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van de solotentoonstelling Reality van kunstenaar Yasmijn Karhof op 18 september om 19.00 uur in het Beautiful Distress House in Amsterdam.

Yasmijn Karhof verbleef gedurende drie maanden als de artist-in-residence op de psychiatrische afdeling van het Kings County Hospital in New York. Tijdens haar ontmoetingen met patiënten en personeel van het ziekenhuis raakte zij gefascineerd door onze perceptie van de werkelijkheid en het subjectieve daarvan. Geïnspireerd door haar omgeving creëerde Karhof Reality; een audiovisuele installatie waarin gereflecteerd wordt op hoe het is als de dingen niet meer schijnen te zijn wat ze zouden horen te zijn.

In Reality dwaalt u tussen levensgrote blauwdrukken van patiënten en personeel op ziekenhuislakens. Aan de hand van persoonlijke ervaringen en anekdotes vertellen de personages hoe het is om grip op de werkelijkheid te verliezen. De realiteit wordt veelal voorgesteld in dingen die echt en denkbeeldig zijn. Er is echter een derde dimensie: de subjectieve realiteit met een dwingende relatie tussen emotie, ervaring en verbeelding. Reality maakt u deelgenoot van dit spannende gebied waarin het gaat om de beleefde werkelijkheid.

De blauwdrukken zijn afgedrukt door middel van de fotografische techniek cyanotopie, wat de portretten een cyaan-blauwe kleur geeft.

Een aanvullend en verdiepend werk is Reality is a fingerprint, een monumentaal acht meter lang wandkleed ontwikkeld in samenwerking met het Textiel Museum in Tilburg. De geweven afbeelding is gebaseerd op een groepsfoto die Karhof maakte van medewerkers en patiënten op de binnenplaats van het ziekenhuis. Om haar werkproces inzichtelijk te maken destilleerde Yasmijn Karhof gedurende haar verblijf opmerkelijke uitspraken door hen over gevoelens van wanhoop, angst, verwarring, paranoia of uitsluiting. Aan het eind van haar verblijf vroeg zij de geciteerden samen te poseren op de binnenplaats van het ziekenhuis terwijl ze een kartonnen bord ophielden met daarop hun citaat geschreven. Reality is a fingerprint laat een dwarsdoorsnee zien uit haar onderzoek naar onze perceptie van de werkelijkheid. De mentale processen die zich in ieders hoofd voltrekken worden op deze manier zichtbaar en naar buiten gebracht.

Reality nodigt de bezoeker uit om los te breken van gangbare veronderstellingen waarin meningen, oordelen, normen, waarden en causale verbanden zijn opgesloten. Maak kennis met andersoortige ervaringen van de realiteit om onze eigen belevingswereld te ontstijgen. 

“My experience is different and the experience of that other person is different. And that doesn’t deny either it’s less true or less real. It’s just different. I think what I’m trying to propose is that if we open up ourselves to the idea that potentially to a certain extent we’re making up reality.”
(Fragment uit: Reality)

Reality is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernard Cultuur Fonds, Stadsdeel Noord en Stichting Stokroos.


Openingsprogramma
18 september
Aanvang                                                                         19.00 uur
Start programma met borrel                                      19.30 uur
               
Openingstijden tentoonstelling
19 september t/m 20 oktober

Donderdag - vrijdag                                                       11.00 - 18.00 uur
Zaterdag - zondag                                                          12.00 - 18.00 uur            

Beautiful Distress House
Ms. van Riemsdijkweg 41A, Amsterdam                               

Stichting Beautiful Distress startte in 2014, samen met het Kings County Hospital Center, een psychiatrisch ziekenhuis in Brooklyn, New York, een artist-in-residence programma. Nederlandse kunstenaars kunnen drie maanden hun intrek nemen in het ziekenhuis en zich door de omgeving laten inspireren tot het maken van kunst over hun ervaringen daar. Yasmijn Karhof startte in oktober 2016 haar residentie.

Stichting Beautiful Distress is geïnspireerd door, en werkt samen met Stichting Het Vijfde Seizoen. Deze stichting organiseert al meer dan 10 jaar (nationale) artist-in-residence-projecten in de psychiatrische instelling Willem Arntsz Hoeve, Den Dolder. In 2017 lanceerde Stichting Beautiful Distress in samenwerking met Het Vijfde Seizoen de tentoonstellingsruimte in Amsterdam: Beautiful Distress House. Hier vertonen kunstenaars die hebben deelgenomen aan het artist-in-residence programma in het Kings County Hospital Center hun werk.

Stichting Beautiful Distress is opgericht omdat veel mensen lijden aan de gevolgen van ernstige psychische ziektes. Er is relatief weinig maatschappelijke aandacht voor deze groep patiënten en hun problemen zijn vaak omgeven met taboes. Beautiful Distress zet kunst in om dit lijden zichtbaar, voelbaar en bespreekbaar te maken en zo meer begrip en compassie te kweken voor mensen die kampen met psychische aandoeningen en hun naaste omgeving. 

www.beautifuldistress.org

Het Vijfde Seizoen is sinds 1998 een atelierwoning op het terrein van De Willem Arntsz Hoeve. Professionele kunstenaars wonen en werken er één seizoen en maken samen met patiënten en medewerkers een nieuw werk. De kunstprojecten van Het Vijfde Seizoen agenderen issues over de positie van mensen met een psychische ziekte en vertellen het verhaal van patiënten.

www.vijfde-seizoen.nl